Címünk: 1027 Budapest, Medve utca 30.
Időpont-egyeztetés:
+36 70 70 314 70
Tel./Fax: +36 1 201 1450

Kérjük minden esetben egyeztessen időpontot! Információ és bejelentkezés, hétfő-péntek: 09:00-18:00

Foglaljon online!

Ortopédia

ortopedia

A tartó- és mozgató szervrendszer veleszületett és szerzett rendellenességeinek kezelésével foglalkozó szakterület. A mozgásszervi betegségek körébe tartozik a végtagi csontok, ízületek és inak betegsége, az izombetegségek egy része, valamint a gerincoszlop csigolyáinak és a környező lágyrészeknek az elváltozása.
Kezdetben az ortopédia a különböző torzulásoktól, deformitásoktól, bénulásoktól szenvedő emberek problémáit elsősorban mechanikai segédeszközökkel próbálta gyógyítani, esetleg fürdőkúrát ajánlott. A sebészeti technikák, vérátömlesztés és az altatásos érzéstelenítés együttes alkalmazásával az ortopédia nemcsak a konzervatív, azaz vértelen módszereket tudja sikerre vinni, hanem műtéti beavatkozások széles spektrumával a konzervatívan nem kezelhető betegségeket is sikerrel gyógyítja.
Az ortopédia feladata két irányban oszlik meg: elsősorban meg kell akadályozni a test részeinek elferdülését, másodszor az elferdült tagnak visszaállítani rendes alakját és lehetőleg helyreállítani annak működési képességét.
A kifejlődött deformitással szemben használt gyógymódok és eszközök rendkívül változatosak. Általában két nagy csoportba sorolhatjuk őket, un. ortopédikus eljárásokra és a sebészi műtétekre. Előbbihez tartozik a masszázs, gyógytorna és a kiegyenesítést célzó eljárások, az u. n. redressement és a különféle kötések és ortopédiai készülékek.
Az ízületben felgyülemlő krónikus lobtermékek és vérömlenyek, a lágyrészek, főleg az izmok zsugorodása által létrehozott deformitások kezelésénél elkerülhetetlen a masszázs és a gyógytorna (l. o.). A legtöbb elferdülés kezelésénél azonban ezek nem elégségesek, hanem az illető testrészen korrekciót célzó eljárásokat – műtéteket is alkalmazni kell.
Az ortopédiában használatos műtétek két csoportba sorolhatók, a szerint, hogy azokat a lágyrészeken, avagy a csontokon hajtatnak végre.
Bárminemű ortopédiai sebészi beavatkozást alapos állapot, funkciófelmérés és előkészítés előz meg, melynek része a modern képalkotó eljárások igénybevétele, úgy mint rtg, ultrahang, CT, MR , PET.
A műtét korrekciót követően a páciens utógondozásának szerves része a megfelelő gyógytorna, fizikoterápia alkalmazása a minél jobb funkció, működési képesség elérése céljából.

Ismerje meg orvosainkat és kérjen időpontot most!

Dr. Geosits Péter ortopéd-traumatológus adjunktus

Rendelési idő: Kedd délután

Dr. Lőrik Gábor ortopéd-traumatológus főorvos

Rendelési idő: Csütörtök délután

 

1027 Budapest, Medve utca 30.
info@neuromedic.hu
-