Címünk: 1027 Budapest, Medve utca 30.
Időpont-egyeztetés:
+36 70 70 314 70
Tel./Fax: +36 1 201 1450

Kérjük minden esetben egyeztessen időpontot! Információ és bejelentkezés, hétfő-péntek: 09:00-18:00

Foglaljon online!

Gyógytorna

Gyógytorna = mozgásterápia

gyógytornaSzakorvosaink javaslatai alapján kerülnek a páciensek a gyógytornászhoz, mivel fontosnak tartjuk, hogy a diagnózis minél pontosabban legyen megállapítva, mely által a gyógytornászok is személyre szabottabb, egyéni mozgásgyakorlatokat állíthatnak össze. Fontosnak tartjuk, hogy az orvos és a gyógytornász között folyamatos kommunikációra legyen lehetőség.

A gyógytornász feladata az életminőség javítása. Célja minden esetben a normál működési funkció lehető leghamarabbi visszaállítása. Az gyógytorna elején a páciensek állandó kontroll mellett végzik a feladatokat, ezután otthon egyedül is végre tudja hajtani az előírt mozdulatokat.

Nagyon fontos egyes degeneritív betegségek esetében (pl. lumbago), hogy miután panaszmentessé váltak se hagyják abba a gyógytornát.

Ismerje meg gyógytornászainkat!

Egyed Márta gyógytornász

Medgyesi Nóra gyógytornász

Nézzünk egy pár terápiás módot, melyet kollégák kombinálva alkalmaznak:

McKenzie módszer: speciális gyógytorna, melyet gerincproblémák (gerincsérv, porckorongsérv, lumbágó) kezelésére alkalmaznak. Több mint 40 országban használt módszer, mely egy mozgásterápia rendszerre épül.

Robin McKenzie új-zélandi orvos, gyógytornász nevéhez fűződik aki a páciens által önállóan végezhető gyakorlatokra helyezi a hangsúlyt. Az általa kifejlesztett módszer világszinten az egyik legelterjedtebb kezelési eljárás gerincproblémákra, mozgásterápiára.

A hát gyógytorna gyakorlatai során nagy hangsúlyt kapnak az önállóan elvégezhető mozgásformák, amellyel a páciensek befolyásolni tudják a fájdalom mértékét és későbbi panaszokat előzhetnek meg.

Schroth terápia: elsősorban gerincferdülés (háromdimenziós scoliosis) és a Morbus Scheuermann konzervatív kezelésére szolgáló módszer. A módszer megakadályozza, illetve csökkenti a csontos szerkezetek, az ízületek, a porckorongok és szalagok deformálódását.

Alapja a speciális, háromdimenziós légzéstechnika, amely a gerinc felegyenesítésében és a törzs középre történő visszaforgatásában segít. A Schroth terápia minden esetben egyénre szabott, mivel a terápia megkezdése előtt a gyógytornásznak figyelembe kell vennie a diagnózist, a beteg korát, izmainak és ízületeinek állapotát. Ez a módszer azért is hatékony, mert nem csak a kétdimenziós, oldalirányú görbületeket rakja helyre, hanem a bordapúpot is kezeli, ezáltal válik a terápia háromdimenzióssá.

A Schroth terápiát az 1920-as években fejlesztette ki a német Katharina Schroth. Katharina önmaga is gerincferdüléstől szenvedett és naponta több órát is egyszerű, de hatékony gyakorlatok végzésével töltött, hogy gerince deformitását csökkentse. A gyakorlatok annyira hatékonynak bizonyultak, hogy megszüntették Katharina gerincferdülését, aki a gyakorlatokat elkezdte más betegeken is alkalmazni. Az 1930-as évekre Katharina tökéletesítette a módszer, ami a legelterjedtebb konzervatív gerincferdülést kezelő terápiává nőtte ki magát. A Schroth terápiát Katharina lánya, Christa folytatta, aki 50 éves pályafutása alatt 10.000 gerincferdüléses beteget gyógyított meg a hát gyógytorna segítségével.

Manuálterápia: kézzel végzett gyógyító beavatkozások és speciális műfogások rendszere, amely elsősorban sérülések, gyulladások, degeneratív elváltozások következtében létrejövő ízületi mozgásbeszűkülések feloldására szolgál. A közhiedelemmel ellentétben a manuálterápia nem csontkovácsolást jelent, mert a terápia során megalapozott, speciális technikák állnak a terapeuta rendelkezésére, melyet nagyon részletes, minden ízületre kiterjedő vizsgálat előz meg. A vizsgálatot követően az ízületi károsodás kezelése következik speciális fogások és technikák segítségével.

A kezelést követően az érintett szakaszon csökken a fájdalom, oldódik a mozgáskorlátozottság és az izommerevség, valamint javul a közérzet.
A kezelés után fontos továbbá az egyénre szabott, betanított gyógytorna, amely alkalmazásával a korrigált, kedvező állapot megőrizhető.

Fizikóterápia: A fizikoterápia görög eredetű szó, úgy értelmezhető, mint a “természet erejének felhasználásával végzett gyógyítás”. Komplex fizikoterápián azt értjük, mikor a betegnek a betegségét, állapotát figyelembevéve egy fizikoterápiás programot állítunk össze. A mozgásszervi panaszokban alkalmazott fizikoterápia célja a különböző okok miatt kialakult fájdalom csökkentése, illetve az izmok erősítése, az ízületek mozgáskörének bővítése, a kontraktúrák oldása. Fizikoterápiás kezelések közé tartozik a nyugalomba helyezés, melyet például egy-egy ízület gyulladása esetén alkalmazhatunk. A kezelések közé tartozik még az elektroterápia, mely során különböző frekvenciájú áramokat alkalmazunk gyógykezelésre

1027 Budapest, Medve utca 30.
info@neuromedic.hu
-