Címünk: 1027 Budapest, Medve utca 30.
Időpont-egyeztetés:
+36 70 70 314 70
Tel./Fax: +36 1 201 1450

Kérjük minden esetben egyeztessen időpontot! Információ és bejelentkezés, hétfő-péntek: 09:00-18:00

Foglaljon online!

Ízületi fájdalom kezelése Hialuronsav injekcióval

Az ízületi porckopás világszerte a leggyakoribb ízületi betegség. Leggyakrabban a kéz ízületeit illetve a csípő- és térdízületet valamint a gerincoszlopot sújtja. Becslések szerint Magyarországon mintegy 1-1,5 millió ember szenved a porckopás valamelyik formájától.

Az ízületi fájdalom szinte bármelyik életkorban jelentkezhet; sportoló fiatalokat ugyanúgy érintheti, mint az inaktív időseket. Ám míg ifjabb korban általában sérülés vagy megerőltetés eredménye a fájdalom, addig 40 éves kor felett leggyakrabban az ízületek kopása, elhasználódása okoz problémát – orvosi szóval az artrózis (angol irodalomban: osteoarthritis).

A térdben is található porcréteg a csontok felszínén helyezkedik el, kvázi „ütközőzónaként” funkcionálnak. Amennyiben ez a porcréteg elvékonyodik vagy teljesen elkopik, a csontok összeérhetnek, csont a csonton dörzsölődik, és ez komoly fájdalommal jár. Az artrózis leginkább azokat fenyegeti, akik régebben atletizáltak, illetve fiatalabb korukban ismétlődő térdsérülést szenvedtek. Ezenkívül a túlsúly szintén kockázati tényezőt jelenthet.

Kérjen időpontot Dr. Ruzicska Éva reumatológus szakorvoshoz! Telefon: 36 70 703 14 70

A sokoldalú hialuronsav

A hialuronsav egy fehérje, amely természetes formájában megtalálható az emberi testben is, ez ugyanis a porcok egyik fő alkotóeleme. A hialuronsav képes sűríteni az ízületi folyadékot, és részt vesz a porcszövet táplálásában.

Vízmegkötő képességének köszönhetően felhasználása igen sokrétű, hiszen a hialuronsav molekulája saját tömegének ezerszeresét is képes megkötni vízben. Ez a kiemelkedő tulajdonsága teszi lehetővé, hogy alkalmazzák a gyógyászat több területén is: napjainkban számos gyógyszerészeti termék alkotórésze, megtalálható bőrápoló-, szemsebészeti- és ortopédiai készítményekben is. Használják a porcok, a bőr és a kötőszövet fiatalításában, az apróbb ráncok feltöltésében, a nehezen gyógyuló sebek – különösen az égési sérülések illetve fekélyek – regenerálásában, illetve a szem viszkozitásának, a látás javításának érdekében is.

Kiknek ajánlott a hiarulonsavas kezelés?

Mindazoknak, akik szeretnék minél tovább megőrizni mozgékonyságukat, aktivitásukat, akik rugalmas ízületekre és fájdalommentes mozgásra vágynak.

Ízületek kezelése hialuronsavval

Az ízületi fájdalmak kezelése legtöbbször nem sebészeti módszerekkel kezdődik. Ha a problémás ízület pihentetése, jegelése, fizioterápiás kezelése vagy a nem-szteroid gyulladáscsökkentők nem használnak, az ízület injekciózása jelenthet megoldást.

A porckopással sokszor együtt járó gyulladás nemcsak fájdalommal, duzzanattal jár, hanem ilyenkor a gyulladásos sejtek erősen pusztítják a még meglévő porcot is. Fájdalomcsillapításkor éppen ezért rendkívül fontos a gyulladás csökkentése, megszüntetése. Az ízületbe adott hialuronsav injekció amellett, hogy táplálékot ad a porcsejteknek, gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Az injekció alkalmazása

A hialuronsavval folytatott eljárás rendkívül gyors és egyszerű. Kezelés során a reumatológus szakorvos az érintett ízületbe juttatja a készítményt, amely mintegy „kenőanyagként” működve tompítja az ízület felszínét ért lökéseket, és segíti az ízületek megfelelő működését.

Az orvos miután lefertőtlenítette az adott bőrfelületet. Ha volt duzzanat a térdízületnél, az orvos először eltávolítja a felesleges folyadékot. Közvetlenül az injektálás után néha felléphet mérsékelt fájdalom, esetleg helyi duzzanat, ám ez általában egy nap alatt múlik. Csak a tünetek tartós fennállása esetén keressük fel orvosunkat.

A kúra az artrózis állapotától és a választott hialuronsav készítménytől függően 1-3 darab injekciót tartalmaz, hetenként egyszeri beadással. A hatás fokozatosan adódik össze, sokszor már azonnal érezhető, és 6-8 nyolc hónapig, de akár 1 évig is rendkívüli mértékben javíthatja az ízület terhelhetőségét. A gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású szer megakadályozza a további kopást, ezzel javítva a beteg mozgását.

Az injekciós kúra alatt a szakorvos ellenőrizni fogja, hogy a készítmény megfelelően működik-e, és dönt arról, szükséges-e az injekciók további alkalmazása.

Az injekciók beadása után két napig kerüljük az adott ízület túlterhelését. injekció kúra után ideiglenes fájdalom vagy duzzanat jelentkezik a térd ízületben.

Mennyire eredményes az injekciós kezelés?

A hialuronsavas megoldás nem mindenkinél működik egyformán. Úgy tűnik, idősebbeknél illetve előrehaladott artrózisban szenvedők esetében kisebb eséllyel tudja kifejteni a szer jótékony hatását.

Ennek ellenére érdemes kipróbálni az eljárást, hiszen más porckopás elleni kezeléssel ellentétben számos előnnyel rendelkezik:

  • A hialuronsav egyik előnye, hogy az injekció beadását követően fellépő esetleges mellékhatások – mint például helyi duzzanat – általában enyhe lefolyásúak. Mivel igen kis kockázatot jelentő eljárásról van szó, mindenképp éljünk ezzel a lehetőséggel különösen akkor, ha a műtéti beavatkozás előtt minden más megoldásra nyitottak vagyunk.
  • A hialuronsav akkor is jó választás lehet, ha gondunk van például az ilyenkor szokásos porckopásra felírt fájdalomcsillapítók szedésével. A szájon át szedett fájdalomcsillapítók többsége ugyan gyulladáscsökkentő szerepet is betöltenek, azonban ezek többsége komoly gyomor-bélrendszeri panaszt okozhatnak.
  • Habár a szteroid injekciók látványos eredménnyel kecsegtetnek a fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés területén, ezeknek az eljárásoknak komoly árnyoldaluk van: nem fékezik meg a porckopást, sőt, gyakori alkalmazásuk épp hogy fokozza a porc lebontását.

Vegyük hát figyelembe a fentieket, és válasszunk megfelelő megoldást porckopás fennállásakor!

Kérjen időpontot Dr. Ruzicska Éva reumatológus szakorvoshoz! Telefon: 36 70 703 14 70

3D render of the legs of a female medical skeleton with knee joints highlighted

Hialuronsavas injekció

 

 

1027 Budapest, Medve utca 30.
info@neuromedic.hu
-